Op het fotofestival exposeert ook een aantal Scandinavische fotografen, wiens beelden een link hebben naar het thema ‘identiteit’.
Deze zijn te zien in het Zaailand.


Laura Elisabeth Böök – Walking on Rivers
Voor de serie Walking on Rivers fotografeerde Laura Böök Congolese vluchtelingen die zich in Noord-Finland hebben gevestigd, na vijftien jaar in een vluchtelingenkamp te hebben geleefd. Ze was geïnteresseerd in het vastleggen van de voortdurende veranderingen in hun nieuwe (t)huis in Pudasjärvi, een klein stadje hoog in het noorden van Europa waar de helft van de lokale bevolking de laatste decennia is vertrokken. Verandering en ons vermogen om te gaan met verandering, als individu en als samenleving, is een centraal thema van het project. “Bij plaatsjes zoals Pudasjärvi denk je niet direct aan een multiculturele gemeenschap, en dat maakte het tot een interessante plek om te fotograferen. Tijdens het werken met de Congolese vluchtelingen vond ik het belangrijk de focus op het heden te leggen en op de toekomst die vorm begint te krijgen, in plaats van het pijnlijke verleden.”

De naam van de serie, Walking on Rivers, verwijst naar een onwaarschijnlijke reis. Nadat ze hoorden dat ze naar Finland konden verhuizen, hebben de families nog enkele jaren gewacht. “Uiteindelijk kwamen ze terecht op een plek zo ver noordelijk dat je in de winter over het bevroren water kunt lopen.”

Marie Hald
Marie Hald woont en werkt in Kopenhagen, Denemarken. Ze behaalde de Bachelor of Arts in fotojournalistiek aan de Deense School voor Media en Journalistiek en heeft ook gestudeerd aan het International Center of Photography in New York City. Hald heeft een World Press Photo Award gewonnen, de Deense Foto van het Jaar en vele andere internationale prijzen voor haar lange termijn-project, waarin het leven van een Deense moeder in de seksindustrie wordt beschreven.

Ze exposeerde in musea zoals Haus der Photographie der Deichtorhallen in Hamburg en het Nobel’s Peace Center in Oslo. In 2018 exposeerde Hald haar eerste solotentoonstelling ‘A New Me’ in Fotografiska, het Zweedse museum voor fotografie. Onlangs werd ze genoemd als één van de zes nieuwe talenten wereldwijd die zijn ontdekt door de World Press Photo-stichting.


Anne Stine Johnsbråten  – Everyday muslim

Veel jonge moslims met een allochtone achtergrond worstelen om hun rol en identiteit te vinden, zowel in de Noorse samenleving als in moslimgemeenschappen. Een negatieve focus op de islam in de media gedurende meerdere jaren, heeft ertoe geleid dat minderheidsjongeren zich gestigmatiseerd voelen en dat ze als verdacht worden beschouwd. Wat denken jonge moslims over hun geloof en hun plaats in de Noorse samenleving?


Gina C Karlenden – The new wave

‘The new wave’ geeft een blik op de classificaties en vereisten van de maatschappij om ‘normaal’ te handelen. We hoeven niet altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen, alleen omdat we allemaal verschillend zijn. De fotoserie van Gina Clausen Karlengen is een tegenreactie op deze verwachtingen en vertegenwoordigt een spectrum van persoonlijkheden dat deze normen trotseert.