Reiny Bourgonje – Barentsz bijzonder belicht

Deze fotoserie gaat over de vrijwilligers van het Barentszproject die in Harlingen het expeditieschip van Willem Barentsz reconstrueren. Stoere bevlogen mannen waar je niet zomaar een portret van maakt. Het moest bijzonder zijn. Ik dacht aan personages uit Barentsz’ tijd. En zo kwam vanzelf de link met het thema van het fotofestival: Wie ben ik. Verschillende personages kwam ik tegen. Mannen als Willem Barentsz – koopman, wetenschapper, cartograaf en expeditieleider. Jacob van Heemskerck – dappere schipper en aanvoerder. Gerrit de Veer – lagere officier, verhalenverteller en schrijver. Lenaert Heyndricks – de gezellige scheepskok. Jacob Evertsz – scheepsjongen, stond zijn mannetje. En vele anderen.De portretten zijn in de werfloods gemaakt met natuurlijk daglicht. Met een vleug Rembrandt-licht, schijnend door de aanwezige lichtkoepels. Zo komen de doorleefde tronies authentiek over. Ik twijfelde geen moment toen ik werd gevraagd deze vrijwilligers te portretteren. Dit is mijn ding. Spanning en expressie in fotografie.

Te zien in: Studio Reiny Bourgonje Fotografie


MIJN geZICHT – Murk Schaafsma – Medisch Centrum Leeuwarden (centrale hal)
“Wat zie je?” is de meest gestelde vraag aan slechtzienden. Een vraag die fotograaf Murk Schaafsma zich ook steeds vaker stelde toen hij tijdens zijn vrijwilligerswerk in de patiëntenvereniging slechtzienden ontmoette. Gewone mensen, die de gevolgen van hun beperking ondervonden en daarbij op veel onbegrip stuitten. Ook omdat hijzelf glaucoom heeft, besloot hij als eindproject van zijn opleiding aan Fotogram / Fotoacademie, de gezichtsproblemen van slechtzienden zichtbaar te maken. Op een persoonlijke manier: via hun portret én wat zij zelf van dit portret zien. Het werd een serie van twintig dubbelportretten waarmee een groot aantal oogaandoeningen in beeld is gebracht.De fotoserie is naderhand door het Oogfonds verwerkt tot een reizende expositie en een boek. Het verhaal van iedere geportretteerde is opgenomen in het fotoboek en te beluisteren bij de expositie. De confronterende foto’s gecombineerd met het interview geven een indringend beeld van hoe de slechtzienden hun beperking ervaren en hoe ze ermee omgaan. Het is een onderdeel van hun persoon geworden: “Zo ben ik. Dit ben ik”.
Deze expositie start op 8 oktober. Medisch Centrum

Mooie plaatsys-  Gitte Brugman en Baukje Venema – Galerie Westerkade
De gemeente het Bildt bestaat niet meer. Met ingang van 2018 is zij opgegaan in de grotere gemeente Waadhoeke. Journaliste Gitte Brugman en fotografe Baukje Venema verdiepten zich in de identiteit van de ‘Bilkerts’, en legden hun verbondenheid met het land en de taal van de aardappelstreek vast in woord en beeld. De fotografie sluit aan bij de kale soberheid van het landschap.

Baukje werkte met een 19e-eeuwse houten camera om het proces te vertragen en langzaam de kern van het Bildtse gevoel te benaderen. Om uiteindelijk met de pinhole-techniek volledig tot stilstand te komen in het landschap. Het vier jaar durende project wordt in november 2018 afgesloten met de presentatie van een bijzondere uitgave: een cassette met vier boekjes, elk in een stijl die past bij het onderwerp. Ze verschijnen in genummerde oplage van 1505 t/m 2017; de 513 jaren tussen de inpoldering van het Bildt en de opheffing van de gemeente.

Aigen Het liefdevolle dorpsportret van Baukjes geboortedorp Ouwe-Syl.
Taal Twintig portretten van Bilkerts in woord en beeld.
Land Plekken waarmee Bilkerts zich verbonden voelen. Heden en verleden versmelten door de verstillende pinhole-techniek.
Minsen Nog meer portretten van mensen die zich verbonden voelen met het Bildt.

Friesland Style – Tryntsje Nauta en Heleen Haijtema – Auke Rauwerda
Beelden zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Marketing- en reclamebureaus zijn continu op zoek naar manieren om in één enkel beeld een heel concept te vangen. Zo ook de provincie Friesland. Zij vingen de Friesland Style samen met KesselsKramer in foto’s gemaakt door Tryntsje Nauta en Heleen Haijtema.

De foto’s die in het oude pand van Auke Rauwerda geëxposeerd worden, laten zien dat Friezen de dingen nu eenmaal graag op hun eigen manier doen. De beelden en locatie reflecteren het huwelijk tussen traditie en oude gewoonten en een nieuwe moderne kijk op identiteit.

Evert Wilstra schreef een boek over de winkel van Auke Rauwerda: Auke Rauwerda – Afscheid van de binnenstad. Dit boek is samen met de Friesland Style-beelden in de expositie opgenomen. Het is een unieke ervaring om het oude pand binnen te gaan en de ruimte te beleven als achtergrond voor deze expositie.

Zelfportretten kinderen – Basisschool de Stjelp – Oldehove
Hoe zien kinderen zichzelf en wat kunnen ze over zichzelf vertellen middels een zelfportret? De kinderen van de Openbare Jenaplan Basisschool de Stjelp in Baard kregen fotografieworkshops van docenten Pieter Postma en Marin Leus met het thema ‘Wie ben ik?’ Tijdens de workshops zijn ze een zelfportret gaan maken. Belangrijke vragen hierbij waren: wat wil je over jezelf laten zien? En hoe ga je dit in beeld brengen? Tegelijkertijd leerden de kinderen meer over compositie, achtergrond, standpunt en beweging.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Kunstkade.

Ruben van Vliet – Leeuwarden maakt school – Historisch Centrum Leeuwarden
Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van kinderen in de samenleving. Scholen nemen in onze gemeenschap dan ook een zichtbare en centrale plaats in. Iedere school met haar eigen identiteit op basis van godsdienst, levensovertuiging of visie op het onderwijs.

Fotograaf Ruben van Vliet bezocht verschillende scholen in Leeuwarden om de identiteit en sfeer in beeld te brengen. Van Vliet maakte zijn foto’s voor het boek Leeuwarden maakt school, onderwijsgeschiedenis en scholenbouw in de Friese hoofdstad. Met zijn beelden laat hij zien hoezeer de architectuur van schoolgebouwen verbonden is met de identiteit van scholen en hun leerlingen en studenten.

Deze fotoserie neemt je mee terug naar je eigen schooljaren, waarin je je vast en zeker weleens voorzichtig afvroeg ‘wie ben ik?’

Jim Sumkay – Leeuwarden-Malta 2018 – Kanselarij (tuin)
Jim Sumkay is een ongelooflijk ‘vraatzuchtige’ fotograaf uit Luik. Hij zoekt onvermoeibaar met de flitsende ogen van een wild beest de beelden op in de jungle van het leven. Je ziet een subtiele mix van tederheid, humor en cynisme in de foto’s van deze getalenteerde acrobaat met de camera. De titel van zijn fotoserie is ‘Leeuwarden-Malta 2018’. In 2018 zijn Leeuwarden-Fryslân en de Maltese hoofdstad Valletta, allebei Culturele Hoofdstad van Europa. Jim Sumkay maakte in beide steden straatfoto’s.


Hendrika Lageveen –Het deurtje van mijn kooi… – Microgalerie Eewal
“Wil jij mijn verandering vastleggen? Die vraag werd me een jaar geleden gesteld. Toen wist ik nog niet wat voor bijzonder traject ik de komende jaren mag vastleggen”, aldus Hendrika Lageveen. “Een verandering waar veel mensen met een scheef oog naar kijken en soms ook van wegkijken. Dat begrijp ik niet. En ik voel plaatsvervangende schaamte als ik mensen dit zie doen. Is het onwetendheid? Is het onbegrip? Is het het onbekende? Vragen die mij uitdagen dit heftige en moedige traject de komende jaren vast te leggen. Het deurtje van mijn kooi is volkomen onverwacht open gezet. Nadat de eerste euforie is weggeëbd, begint de beproeving pas echt. Ik kan wel fijn voor dat open deurtje zitten wippen, maar ik ben nog steeds niet vrij. Ik kan immers nog lang niet vliegen.”Microgalerie bestaat uit etalages van huiskamers op verschillende adressen. Je vindt de exacte locaties aan de Eewal 56, 64, 76, 78, 80A, 84 en de Slotmakersstraat 12. De etalages zijn allemaal vanaf de straat te bekijken.