Cursisten van de Werkplaatsen van de Fotofabryk werkten onder leiding van gastdocent Caro Bonink en Matt de Groot aan een persoonlijke invulling van het thema ‘Wie ben ik.’
De series zijn te zien in het festivalhart Zaailand
Astrid Schoenmaker – Stof tot nadenken
Thuis diepte ik kleding en stoffen op. In gedachten kwam ik daarbij langs momenten en plekken in mijn leven. Tegelijk laten ze zien wie, wat, waar ik nu ben. Of? Toch niet helemaal?
Fransje Grisnich – Vrij
Ik ben kind van een Texelse vader en een Amsterdamse moeder. Zij bepalen mijn identiteit. Texel en Amsterdam lijken tegenstrijdig, maar vormen voor mij een twee-eenheid; bieden me ruimte en vrijheid. Op Texel voel ik die aan zee, het strand en in de duinen. Texel geeft me rust. In Amsterdam ervaar ik vrijheid en ruimte door de diversiteit en anonimiteit van de stad. Amsterdam geeft me energie. De combinatie Texel en Amsterdam geeft me balans.

 

Gerrit Panhuis – Me, myself & I-dentity
Je bent wat je doet. Je kunt wel een ander pakkie aantrekken, waardoor men iemand anders voor zich ziet, maar je bent nog steeds jezelf. Ik ben het allemaal zelf.

 

Petra van der Tuin – Truth & dare
Wie ben ik? En durf ik mijzelf te laten zien? Met deze serie probeer ik op een andere manier naar mijzelf en mijn lichaam te kijken. Nieuwe lijnen en vormen te ontdekken en vast te leggen. En hierdoor een schoonheid van mijzelf te zien en te durven laten zien.
Gretha Wijbenga – Vertigo#2
Mijn zoektocht naar balans tussen alle dingen die ik leuk vind om te doen en de dingen die onrust in mijn hoofd veroorzaken.
Bouke Waterna – Bûter brea en…
In één oogopslag zie je wie ik ben. Dit is mijn basis. Met deze ingrediënten kan ik de wereld aan.

 


Willem Bokkes – Uitzicht op pensioen

Femke Heijs – Eerst de theorie, dan de praktijk
Voordat ik iets ga doen, moet ik me eerst verdiepen in de theorie. Anders lukt het niet. Altijd is er het gevaar dat ik blijf hangen in de theorie en niet toekom aan de praktijk.

 

Miranda de Hey – Oorsprong
Waar kom je vandaan en waar ga je heen…

 

Wilma Frankema – Sterk van binnen
Ik ben introvert. Dat is wat anders dan verlegen zijn. Ik ben gevoelig, taai en veerkrachtig. Voor wie mij wil leren kennen, stel ik mij open. Voor anderen houd ik mijn luikje liever dicht of op een kier. Zaailand

 

Grietje Velink – Dichtbij
Wie ben ik, ja…wie ben ik eigenlijk? En wat doe ik, en wat doe ik graag, denkend aan hobby’s. Ik kwam tot de conclusie dat er dingen zijn die ik moet doen, omdat ik daar (on)bewust voor gekozen heb. Daarnaast zijn er dingen die ik graag doe in de overgebleven vrije tijd. Zo krijg je dat de foto’s rechts mijn zorgtaak laten zien en de foto’s links een greep uit mijn hobby’s zijn. Zaailand

 

Jan de Boer – Denken en zoeken
Wie ben ik. Je ware aard gaat elke beschrijving te boven. Je kunt haar niet kennen via je denken.
En toch bestaat ze. Ze is de oorsprong van alles.

 

Marike Postma – Perfectly me

Ieder mens is uniek; in karakter, emoties, dromen en herinneringen. In een zoektocht naar wie ik ben, heb ik verschillende zelfportretten gemaakt die iets van mij laten zien.

Alice Boonstra – Verval
In oude verlaten en vervallen boerderijen is het heerlijk om rond te dolen. Je te verwonderen over de vergankelijkheid en te zien wat ‘tijd’ doet met verlaten gebouwen en alles wat er in en omheen staat.

Harm Mulder – Sole
Het uitbeelden van je eigen identiteit is een bijzonder proces. Intuïtief, impulsief, zoekend. Ineens is het daar en zit je er middenin…
Hans Flaman – Vluchten in stilte
Terugkijkend op een stedentrip raakte ik geobsedeerd door de kennelijke paniek in de ogen van de menigte. In slagorde naar de volgende ‘must see’. Die paniek deed me meer dan ooit verlangen naar de rust die ik vind bij de waddenkust. Daar kan ik me ontspannen, ben ik dichter bij mijzelf. Het contrast tussen chaos en stilte probeer ik in dit werk te vangen.
Jakob van Huizen
Mijn naam is Jakob van Huizen, amateurfotograaf. Ik heb een serie foto’s gemaakt tijdens een moeilijke tijd in mijn leven. Waarin sprake was van verlies, pijn en daarna weer de weg terug naar het ‘normale’. Het is een serie over verlies, verdriet en de hoop.

 

Margriet Schonenburg – Liquid
Waarom niet zijn zoals de natuur? Gewoon zijn! Geen oordeel. Zijn.

 

Hens Jansen – Frankentree
Na een uitgebreide studie van mijn eigen werk ben ik erachter gekomen dat ik veel natuur in zijn onbewerkte vorm fotografeer. Deze fotoboom is een aanklacht tegen het onbeperkt ingrijpen in de prachtige natuur, de tegenstelling van ‘gemaakte’ schoonheid tegenover ‘echte’. Alle gebruikte foto’s zijn geschoten met zeer eenvoudige camera’s op Fuji Instax film, zonder kunstmatige belichting en geen Photoshop. “What you see is what you get”.

 

Marleen Griep – Zonder verbinding
Op zoek naar mijn identiteit ben ik mijn foto’s gaan bekijken. Wat zie ik daarin terug en wat zegt dat over mij. Ik zie dat ik observeer en afstand neem. Ik ben er maar eigenlijk ook niet. Ik zie veel lijnen, zonder begin en eind. Zonder verbinding. Net als mij. Ik ben er maar ik hecht me niet. Ik ben zonder verbinding.
Natalia Balanina – Dichterbij
Van Moskou naar Leeuwarden. Liefde, onbekend, dromen. Uitdaging… onbewust. Nieuwe plek, nieuwe ik. Mezelf leren kennen… anders? Hoe laat ik mij zien? Uitdaging… bewust!

 

 

Welmoed Riemersma – Zichtbaar
Ik wil het tegenovergestelde van wat ik wil. Ernstig is dit (maar niet precies). Ik wil het tegenovergestelde zeggen en omgekeerd evenredig weer ontkennen van wat ik zeg. Ik wil het tegenovergestelde denken van wat ik denk. Ik wil het tegenovergestelde zijn van wat ik ben (en ook hebben) en dus wil ik niet wil ik liever niet wil ik het liefst het allerliefste niet en tegelijk wil ik (ik ben verdwaald). Tekst: Toon Tellegen